Son yayınlananlar

8 Ocak 2019 Salı

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır



Kitap okuma alışkanlığı


         Bu konu hakkında yüzlerce yazıya rastlayabilirsiniz. Ama gerçekten çok ciddiye alınması gereken bir konu. Diğer ülkeler yapay zeka ile zirveye tırmanırken biz daha kitap okuma alışkanlığını kazanmaya çalışıyoruz. Türkiye'de kitap okuyan kişi sayısı binde bir. Tam bir rezillik. Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığımızda şunu görüyoruz ki her 100 kişiden 25 i kitap okuyor. İşte bu kadar geri kalmış bir ülkeyiz. Gelelim asıl meseleye kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır. Bakınız başlığıma dikkat ederseniz "çocuklarda okuma alışkanlığı" cümlesinin altını çizerim. Ağaç yaş iken eğilir derler ya bende tam bundan bahsedeceğim sizlere. Gençlerimiz, kitap okumayı geç artık dünya klasiklerinden bir kaç tanesinin adını söyle diye sorsak sus pus oluyorlar. Anne babalar bir çocuğu dünyaya getiriyorsanız sadece onun kişisel ihtiyaçlarını gidermek gözüyle ona bakmamalısınız. Çocuğunuzu yönlendirmeli, iyi eğitmelisiniz. İyi bir eğitim ise okumaktan geçiyor. Yakınmayı artık bir kenara bırakıp artık konuya giriş yapmak istiyorum. 

1-) Çocuğa model olunmalı. Anne ve babaların yaptığı en büyük hata oğlum/kızım hadi oku kitabını der ve kendi televizyon izlemeye devam eder. Düşünsene çocuksun, annen baban televizyon izliyor sen kitap mı okuyacaksın. Çocuk böyle bir durumda kitap okumaz. Çocuğunuzla birlikte kitap okumalısınız. 

2-) Yaş grubuna hitap edecek kitaplar tercih edilmeli. Sen 2. sınıf çocuğuna 8. sınıf  okuma kitabı verirsen doğal olarak çocuk zorlanır ve okumaz.

3-) Asla çocuk kitap okumak için zorlanmamalıdır. Özellikle bağırmak kızmak ve şiddet olursa baştan kaybedersin.

4-) Ailece kitap okuma saatleri yapılmalı. Çocuk alışma sürecinde tek başına kitap okumaktan sıkılabilir.

5-) Ödüllendirme yapılmamalı. En büyük hatalardan birisi de bu çocuk kitabı ödül için okur. Ya da okuyormuş gibi yapar.

6-) Dikkatini çekecek etmenlerden uzaklaştırın. Etrafta Telefon,oyuncak vs. uzaklaştırılmalı konsantre olunması için uygun kitap okuma ortamı yaratılmalı.

7-) Çocuğunuzu bir başkasıyla karşılaştırmayın. Komşunun kızı okuyor, çalışıyor sen tembel kalacaksın diyerek çocuğunuza bu kötülüğü yapmayın. 

8-) Onunla neden kitap okuması gerektiği hakkında konuşun. Çocuğunuzu karşınıza alın ve kitap okumanın faydalarını anlatın.

9-) Okumayı eğlenceli hale getirin. Patlamış mısır eşliğinde kitap okumayı oldukça sevecektir.


Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır ?

        Sonuç olarak çocuk, doğuştan meraklı ve öğrenmeye açtır. Onları bizler, Türkiye'de ki eğitim sistemi köreltiyor. Çocuk etrafında kitap okuyan bir topluluğu görünce otamatik olarak kendisi de okumaya yeltenecektir ona bu fırsatı yaratın. Kitap okuyan çocuklar da hayata karşı pozitif olma ve diksiyon bakımından iyi olma becerisi görülüyor. Mutlu, kendini rahat ifade edebilen bir çocuk yetiştirmek istiyorsak kitap okuma alışkanlığı konusu üzerinde duralım. Geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımıza iyi bakalım. Bir başka çocuk gelişimi için yazdığım çocuğunuza mutlaka satranç öğretin adlı yazıma Buradan ulaşabilirsiniz.


Söylemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

   Aklınıza takılan herhangi bir soru işareti veya görüş için hemen aşağıda bana yorum olarak iletebilirsiniz.


       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar