Son yayınlananlar

27 Ağustos 2018 Pazartesi

Ameliyathane Teknikeri Ne İş Yapar, Ataması Var Mıdır?



ameliyathane teknikeri

         
           Türkiye'de bir çok üniversitede bulunan Ameliyathane hizmetleri bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. 2002-2003 yıllarında açılan bölüm, her geçen sene daha çok ihtiyaç duyularak bir çok üniversitede yerini aldı. Cerrahi tekniker olarak da hitap edilen ameliyathane teknikerliği bölümünün amacı Cerrahi işlemlerde kalite ve dünya standartlarını yakalamaktır. 
   Ameliyathane teknikerinin ataması var mı? Ameliyathane teknikeri ne iş yapar? gibi benzeri sorular bu bölümü tercih edeceklerin ve bölüm hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin cevap aradığı sorulardır. Ameliyathane hizmetleri bölümü 2018/5 atama puanı 77.09 ile diğer ön lisans bölümlerine göre düşük puanla alım yapmıştır. Bu da sağlık alanında ameliyathane tekniker ihtiyacının olduğununun göstergesidir. 

Ameliyathane Teknikerinin Görevleri Nelerdir?


     Ameliyathane teknikeri, cerrahi ekibin bir parçası olarak tabii tutulur. 2 yıllık uygulamalı eğitimi boyunca tıbbi terim bilgisi, ve insan anatomisini öğrenir. Bölümün kurulmasındaki amaç cerrahi operasyonlara yetişmiş sağlık personeli sağlamaktır. Cerrahi ekipte yer alır, steril olarak masasını kurar, enstrüman masasının başında cerrahi ekiple birlikte olur. Gerektiğinde cerrah karşısında dönüşümlü olarak asistelik yapar. Ameliyathane teknikerleri scrub (steril) ve sirküle (steril olmayan) olarak dönüşümlü görev yapar. Ameliyatta doktora yardımcı olarak görev yapan ameliyathane hemşiresinin yerini artık günümüzde ameliyathane teknikerleri almaya başlamıştır.
Tavsiye Makale: Ameliyathanede En Çok Kullanılan Cerrahi Aletler Nelerdir?


     Ameliyathane teknikerliği bölümünün en büyük dezavantajı tanıtımı olmamasıdır. Çevrenizdeki bir çok kişi bölümü belkide sizden ilk defa duyacaktır. Şuan ameliyathane 2. sınıf öğrencisi olarak bu bölümün gerçekten güzel ve ataması kolay olduğunu belirtmek isterim. 11.000 civarı mezunu vardır ve az bir gayretle atanabilirsiniz.
Tavsiye Makale: Ameliyathane Teknikerleri Diş Cerrahisinde Görev Alabilecek Mi?


Dikey Geçiş Sınavı İle Hangi Bölümlere Geçebilirim?

  • Acil yardım ve afet yönetimi,
  • Hemşirelik,
  • Hemşirelik ve sağlık hizmetleri.

        2019 Yılı itibarı ile TYT puan türüyle alım yapan ameliyathane hizmetleri bölümü, Hemşireliğe puanı yetmeyenler için bu bölümü tercih ederek 2. senenin sonunda hemşireliğe dikey geçiş yapabilir.

Ameliyathane Teknikerinin Özel Sektör Ve Kamuda Maaşı Ne Kadardır? 


      Özel sektörde birçok alternatife bakılarak tecrübe,şehir, hastane gibi  faktörler maaşı belirlese de 2020 ₺ Den başlayıp 4000-4500 ₺ arası da kazananlar vardır. Tabi bu kişisel donanıma ve gayrete bağlı olarak değişir. Kamuda, en düşük 3600-3800 civarı başlar döner, icap, çocuk, eş yardımı gibi faktörlerle 5500'ü bulabilir. 

     Ameliyathane ortamı gerçekten zevkli olduğu kadar, bazende hastanın hayatının kötüye gitmesine bağlı olarak ve egolu doktorlar yüzünden huzursuz edici bir ortama da dönüşebiliyor. Sterilliğe oldukça önem verilen bir ortamda başlarda zorlanabilirsiniz. Ameliyathanede her şeyin bir kuralı vardır. Maalesef bazı sağlık personelleri bunu göz ardı ederek hastanın hayatını riske atabilmektedir. Geleceği vaat ettiğini düşündüğüm bölümümün ileride bu mevkide görev alırsanız, önce kendinizi daha sonra hastanızı korumayı ihmal etmeyi unutmayın.

1 yorum:

  1. Her meslekte olduğu gibi kutsal ve zor bir meslek. Allah görevini hakkiyla yapan tüm çalışanlarımızın yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil

Sayfalar