Son yayınlananlar

14 Kasım 2018 Çarşamba

Toplumda En Sık Görülen Hastalıklar



toplum ve hastalık
   
   
       Toplumumuzda bir çok hastalık çeşidi görünmektedir. Hangi hastalığın neden  olduğunu bilmek bize hayatımız boyunca katkı sağlayacaktır. Çoğumuz çevremizde duyduğumuz hastalıkları sadece isim olarak biliyoruz. Aşağıda toplumda sık görülebilen hastalıklar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Hadi gelin beraber inceleyelim.

Diyabet

 1-) Diyabet (Şeker) Hastalığı

       Diyabet kandaki glikozun yani şekerin artması sonucu oluşur. En büyük nedeni fazla kilodur. Diyabet hastaları çok yemek yer ve su içer aynı zamanda çok sık tuvalete giderler. Tam bir şifası yoktur. Tedavi edilmezse böbreklerde hasar, Göz retinası ve sinirlerde harabiyete yol açar. İnsülün yetmezliğine bağlı olarak gelişen şeker hastalığı sağlıklı beslenme ve İnsülin iğnesi ile hafifletilebilir.


Kardiyak arrest

 2-) Kardiyak Arrest (Kalp Krizi)

          Kalbi besleyen damarların ani bir şekilde tıkanması sonucu kalbin oksijensiz kalmasıyla gelişen durumdur. Sigara içenlerde, Obezite ve kolesterol yüksekliği önemli risk faktörüdür. Kalp krizi geçiren kişi hemen yumuşak bir zemine yatırılır. Daha sonra sıkan bir şeyler varsa gevşetilir ve dilinin altına varsa 2 tane çocuk aspirini konur. Kalp durursa kalp masajı yapıp 112 ye acilen haber verilmelidir.

herni

 3-) Herni (Fıtık)

          Anatomik yapının bozulmasına bağlı olarak gelişen doku ve organların olması gereken yerde olmaması, yer değiştirmesidir. Öksürme, ıkınma ve kabızlık fıtığın oluşumunu kolaylaştırır. Fıtık tedavisi olan bir hastalıktır. Fıtığın bazı türleri cerrahi müdahale gerektirirken bazıları ise gerektirmeyebilir.

Göz

 4-) Katarakt 

         Katarakt, göz bebeğinin arkasında görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybedilerek matlaşmasıdır. Hasta etrafını buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görür. İlaçla tedavisi yoktur. Cerrahi işlem gerektirir.
Tavsiye Makale: Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?



menisküs

 5-) Menisküs 

         Diz ekleminde yer alan "C" şeklinde yapıdır. Daha çok sporcularda görülen hastalık, Merdiven çıkmada, koşmada ve yürümede zorlanmalar görülür. Günümüzde gelişen teknoloji ile ameliyatlar lokal olarak 15-20 dakika arasında sürmektedir. 

Tansiyon

 6-) Sistolik ve Diastolik Basınç (Tansiyon) 

          Kalbin pompalanırken oluştuğu basınca tansiyon denir. Normal bir insanda olması gereken 120/80 mmhg dır. Bu dengenin bozulması tansiyon hastalıklarını meydan getirmektedir. Tansiyonun yükselmesi durumunda soğuk duş ve limon yenmesi tansiyonu dengeler. Tansiyonun düşük olması durumunda ise tuzlu ayran içmeniz tansiyonunuzu normal haline getirecektir. Tansiyon hastaları yağlı yiyecekler sigara ve alkolden uzak durmaları gerekir.

zatürre

  7-) Pnömoni(zatürre)

           Halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalık, akciğer loblarının iltihaplanması ile seyreden ateşli bir hastalıktır. Öksürük, hapşırma ve damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Tedavisi antibiyotik kullanımı ve iyi bir istirahattır.


kolesterol

  8-) Kolesterol

          Kolesterol toplumumuzda sık sık görülen lipid denilen bir kan yağıdır. Kolesterol doğal bir ihtiyaçtır tüm insanlarda vardır. Kolesterolün fazla olması durumunda damarlar tıkanabilir, felç gelişebilir ve kalp krizi meydana gelebilir. Dengesiz beslenme ve fazla kilo kolesterolün başlıca sebepleri arasındadır. Kolesterolün tedavisi ise iyi bir beslenme diyeti ve egzersiz yapmaktır.

tüberküloz

 9-) Tüberküloz(Verem)

           Bakterilerin vücuda girmesiyle daha çok akciğerin etkilenmesi ile oluşan hastalıktır. Hava yoluyla bulaşabilen hastalıktır. Bağışıklık sistemi düşük olan ve toplu alanlarda çok bulunan kişilerin etkilenme olanağı yüksektir. Günümüzde tedavisi tamamen sağlanmış durumdadır.

reflü


 10-) Reflü 

            Reflü olan kişiler göğüs kafesinin arkasında yanma şikayeti ile hastaneye başvurabilir. Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçışı olarak meydana gelen hastalıktır. Ağrılı yutkunma, geğirti, kusma gibi durumlar ile kendini gösterir. Reflü tedavisinde mide asidini bastırıcı ilaçlar kullanılır ve beslenmeye dikkat edilmesi önerilir.


Tonsillit

11-) Tonsillit (Bademcik iltihabı)

       Bademcikler, boğazda dilin arkasında görev alan ve görevi vücuda giren mikroplarla savaşmaktır. Vücuda giren mikroplar bademcik tarafından yok edilemezse bademcik iltihabı meydana gelir. Yüksek ateş halsizlik titreme ile kendini belli eder. Antibiyotik kullanımı ile tedavisi yapılabilir.


kolon kanseri

 12-) Kolon (Bağırsak) Kanseri

           Dünyada ve Türkiye de en sık görülen kanserlerden biridir. Sindirim sistemimizin en son bölümü lan kalın bağırsağın yapısının bozulmasıdır. Erken teşhis ile hastalığın önlenmesi mümkündür aksi halde hastanın durumu ölümle sonuçlanabilmektedir. Kalın bağırsak kanserini önlemek için düzenli beslenmek gerekir. Dengesiz besleme bir çok hastalığıda beraberinde getirir. Çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. En çok uygulanan ise kalın bağırsağın dışarı ağızlaştırılmasıdır. Artık kişinin dışkısı buradan çıkacaktır. 

ülser

 13-) Ülser (Mide Yanması)

     Mide çeperini koruyan mukozanın etkisini kaybetmesi ile mide asidi tarafından yara oluşmasına ülser adı verilir. Karnın üst kısmında meydana gelen yanma, mide bulantısı ve kusma en çok görülen belirtileridir. Bazı bakteriler, stres ve dengesiz beslenme ile meydana gelebilmektedir. Antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir.

Böbrekler

 14-) Böbrek Taşı

       Böbrek kanalları içerisinde oluşabilen mineral içerikli sert kitlelerdir. Bu taşların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.  Hareketsizlik, yeterince su almama, genetik faktörler taş oluşumuna neden olabilir. Şok dalgaları, taş kırma, boyutuna göre çok su içmeye teşvik edilmesi ve cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Beyin kanaması

 15-) Anevrizma (Beyin Kanaması)

     Beyin kanaması, beyni besleyen damarlarının birinin veya birkaçının dışarı sızması ile oluşan beslenen bölgenin işlevini yitirmesi beyin kanaması olarak adlandırılır. çift görme, baş ağrısı ve ensede sertlik belirtileri arasında yer almaktadır. 2 saate kadar durdurabilen kanamalar hastanın tedavi olmasını sağlar. Yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyon beyin kanamasının başlıca nedenidir. Birçok kanama kendiliğinden durabilmektedir. Kanama durmuyor ise cerrahi işlemle damarlardaki hasar giderilebilir.



4 yorum:

  1. Maalesef bu hastalıklar birçok kimsede mevcut. Özellikle diyabet, kalp, mide ve bağırsak sorunları, kolesterol gibi hastalıkların kötü beslenmeyle de ilgisi var sanırım. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. Çok faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu hastalıkların temelinde düzensiz beslenme yatıyor. Umarım bunu aşarız

      Sil
  2. GDO'lu ürünler yüzünden yakında sağlam insanı mumla arayacaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle insanlarımızı ne kadar bilinçlendirsek de artık önemsemiyorlar. Umarım yakın zamanda farkındalık kazanır ve birazda olsun doğal beslenmeye çalışırlar. Gerçi Türkiye'de doğal ürün bulmakta zor.

      Sil

Sayfalar